Składniki:
jeden duży brokuł,
500 gram makaronu "świderki",
dwa małe opakowana śmietany 12%,
dwa małe serki topione "ementaler",
dwie-trzy łyżeczki Hochlandu Kanapkowego z czosnkiem,
żółty ser do starcia,
pięć ząbków czosnku,
pieprz czarny,
biały pieprz mielony,
pieprz ziołowy,
majeranek,
oregano,
sól czosnkowa,
olej.
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron al dente, odcedzamy, zostawiamy do "przeschnięcia".
Brokuła rozdrabniamy na małe kwiatki, wrzucamy do garnka na łyżkę rozgrzanego oleju, solimy solą zwykłą i czosnkową, dodajemy 2 ząbki przeciśniętego czosnku, szczyptę czarnego pieprzu, podsmażamy, mieszając, aż wydadzą aromat.
Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy ok. 4 łyżek startego sera, wrzucamy ementalera i serek Hochlanda, doprawiamy pieprzem białym, ziołowym, majerankiem (dużo majeranku! - ok. 2 płaskie łyżeczki), trzy ząbki przeciśniętego czosnku, wszystko mocno mieszamy, aż sery i śmietana stworzą jednolitą masę, wyłączmy palnik.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wrzucamy warstwami: makaron, brokuły, sos śmietanowy, potarty ser. Tworzymy dwie takie warstwy, kończąc dużą ilością tartego sera. Na samą górę sypiemy szczyptę białego pieprzu i oregano.
Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż ser się ładnie przypiecze i gotowe!
Potrzebne przybory:
Garnek, rondel, mały garnuszek, naczynie żaroodporne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | korfia |