Składniki:
0,50 kg mąki (ok. 3 szklanki),
0,30 kg cukru kryształu (ok. 2 szklanki),
3 jajka,
1,5 kostki masła (może być margaryna lub pół na pół masła z margaryną),
1 łyżeczka sody i szczypta proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
paczka orzechów laskowych i włoskich,
2 czekolady smak według uznania.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać( Suche czyli mąka, cukry, soda, proszek ).Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do miski dodać rozpuszczone masło, wbić jajka, dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać posiekane orzechy i połamaną drobno czekoladę.Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakładać łyżeczką porcje ciasta nie za grube i nie za blisko ponieważ ciastka się rozlewają. Piec w tem. 180 stopni C ok 13-15 minut aż będą złote.
Jak podawać?
Doskonałe do kawy, ale najlepsze ze szklanką zimnego mleka ;)
Uwagi:
WAŻNE nie używać cukru pudru ciastka robią się bułkowate a nie kruchutkie !!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 20 ciastek dużych |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Lillith |