Składniki:
Ziemniaki, czosnek, sól, masło, chuda śmietana.
Jak przyrządzić?
Umyślnie nie podałam proporcji, bo to jest coś, co się robi "na oko", ale według mnie...:Ziemniaki (ok. 1 kg) szorujemy i gotujemy w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Czosnek (cała główka albo dwie) owijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na górną półkę, niech się piecze co najmniej 40 minut. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, tłuczemy, dodajemy masło i chudą (!) śmietanę wedle gustu. Wyjmujemy czosnek z piekarnika, kiedy ostygnie, wystarczy z łupinek wycisnąć ich zawartość, pieczony czosnek jest mięciutki i gładki. Znów tłuczemy całość i smakując, sprawdzamy, czy aby soli nie za mało:)Smacznego!
Potrzebne przybory:
tłuczek do puree, piekarnik
Jak podawać?
Jako dodatek do mięs, warzyw, ryb...
Uwagi:
To jest zwykły i niezwykły dodatek do wszystkiego, co obiadowe, a nawet śniadaniowe, bo pieczony czosnek nie smierdzi tak jak surowy, więc można go jeść o każdej porze.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Prawdziwa Martana |