Składniki:
4 filety z piersi kurczaka, 1/2 pęczka cebuli ze szczypiorkiem, 1 czerwona papryka, 1 ząbek czosnku, 100 g twarożku naturalnego, papryka w proszku, 8 łyżek orzechów laskowych, 1 jajo, 3 łyżki sklarowanego masła, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso umyć, osuszyć. W każdym kawałku naciąć głęboką kieszeń. Doprawić na zewnątrz i w środku solą i pieprzem. Farsz: Dymkę oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół, po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Ser przełożyć do miski, wycisnąć do niego czosnek, dodać dymkę i paprykę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem i papryką w proszku. Masą napełnić kieszonki w mięsie, otwory spiąć wykałaczkami. Orzechy posiekać, wsypać na płaski talerz. Na głęboki talerz wbić jajo, roztrzepać. Mięso najpierw obtoczyć w jajku, następnie w orzechach. Na teflonowej patelni rozgrzać sklarowane masło, włożyć mięso, smażyć po ok. 4 min z każdej strony.
Jak podawać?
Panierowane piersi kurczaka można polać sosem pieczeniowym, ozdobić natką pietruszki. Podać z bagietką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 4 |
Autor | EVA |