Składniki:
Ryż (najlepiej długoziarnisty), marchew, rodzynki, orzechy włoskie, sól.
Jak przyrządzić?
Rodzynki namoczyć w przegotowanej, letniej wodzie ok. 0,5 godziny, aby napęczniały. Orzechy włoskie posiekać. Marchew umyć, utrzeć na tarce o dużych oczkach. Ryż ugotować na sypko (ważne!) w osolonej wodzie. Do ugotowanego, gorącego ryżu dodać odsączone rodzynki, orzechy i marchew, wymieszać, od razu podawać.
Potrzebne przybory:
naczynie na namoczenie rodzynek, deska do krojenia, nóż, obieraczka do jarzyn (chyba że używamy nożyka), sitko do osączenia ryżu i rodzynek, garnek
Jak podawać?
Na gorąco, do mięs (np. bitek pikantnych z kurczaka lub polędwicy z pieprzem cytrynowym - przepis w dziale "Dania główne").Smacznego!
Uwagi:
Proporcje zależne od ilości ryżu. Orzechów posiekanych, rodzynek po namoczeniu i marchwi powinno być po mniej więcej tyle samo. Do ryżu można też dodać pokrojone na połówki lub ćwiartki suszone śliwki.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Daria |