Bitki na ostro z pieprzem cytrynowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowe, olej lub oliwa, tymianek, pieprz cytrynowy, bazylia.

Jak przyrządzić?

Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, delikatnie rozbić. Z obu stron natrzeć przyprawami, skropić oliwą/ olejem, odstawić na 30 min. Smażyć do zrumienienia, na początku na nieco większym ogniu - aby wierzchnia warstwa się ścięła, następnie patelnię przykryć, zmniejszyć ogień, chwilę smażyć, aby środek "doszedł". Pamiętać o przewracaniu.

Potrzebne przybory:

talerz, nóż, tłuczek, patelnia, widelec lub łopatka do przewracania mięsa

Jak podawać?

Na gorąco, z ryżem na półsłodko oraz surówką, dobre np. z gruszkami z octu lub żurawiną.

Uwagi:

Nie trzeba używać soli, mięso przejdzie przyprawami i będzie dosyć pikantne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
AutorDaria

Bitki na ostro z pieprzem cytrynowym: Podobne przepisy

Bitki na ostro z pieprzem cytrynowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy