Składniki:
Filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowe, olej lub oliwa, tymianek, pieprz cytrynowy, bazylia.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w poprzek włókien na plastry, delikatnie rozbić. Z obu stron natrzeć przyprawami, skropić oliwą/ olejem, odstawić na 30 min. Smażyć do zrumienienia, na początku na nieco większym ogniu - aby wierzchnia warstwa się ścięła, następnie patelnię przykryć, zmniejszyć ogień, chwilę smażyć, aby środek "doszedł". Pamiętać o przewracaniu.
Potrzebne przybory:
talerz, nóż, tłuczek, patelnia, widelec lub łopatka do przewracania mięsa
Jak podawać?
Na gorąco, z ryżem na półsłodko oraz surówką, dobre np. z gruszkami z octu lub żurawiną.
Uwagi:
Nie trzeba używać soli, mięso przejdzie przyprawami i będzie dosyć pikantne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Daria |