Składniki:
1/2 piersi kurczaka, 5-7 średnich pieczarek, 1 torebka ryżu, 1 średnia długa marchewka, 1 mały por, 1/2 kostki bulionowej wołowo-drobiowej, 1 średnia cebula, sól, pieprz, vegeta, ewentualnie malutki ząbek czosnku, śmietana 18% (niekoniecznie), olej lub oliwa.
Jak przyrządzić?
Filet z piersi kurczaka pociąć na małe kawałki, następnie ułożyć w miseczce lub głębokim talerzu, popierzyć, posolić, posypać vegetą i zalać odrobiną oliwy lub oleju. Następnie owinąć miskę w reklamówkę lub folię i wstawić do lodówki, najlepiej na półkę pod zamrażalnikiem na min. 20 minut(do godziny). Następnie umyć pieczarki, osuszyć, delikatnie oskrobać, usunąć kołnierzyki spod kapeluszy i pokroić na średniej grubości plasterki. Obrać cebulę i pokroić na pióra lub w średnią kostkę. Marchew po obraniu przekroić na pół - jedną część pokroić na plasteki, a drugą zjeść:)Ewentualnie pokroić całą w zależności od upodobań, wtedy potrawa będzie słodsza i bardziej kolorowa. Pora przeciąć, tak by została tylko jasnozielna część(odciąć białą końcówkę i liście), a następnie naciąć go wzdłuż, tak aby można go było rozłożyć i umyć między poszczególnymi warstwami. Następnie zwinąć ponownie w rulonik i pociąć na plasterki. Wrzucić ryż do wrzątku i gotować na małym ogniu. Wyciągnąć kurczaka z lodówki. Na jednej rozgrzanej patelni podsmażyć kurczaka na oleju (średni ogień), a na drugiej pieczarki i cebulę, co jakiś czas mieszając. Gdy kurczak zblednie z obu stron, wrzucić pora i marchewkę i smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Następnie na patelni z kurczakiem zrobić na środku miejsce, wrzucić poł kostki bulionowej i dolać pół szklanki wrzącej wody. Dodać do kurczaka pieczarki z cebulą. Można dolać jeszcze wody, tak aby większość składników była przykryta. Zwiększyć ogień i mieszać intensywnie. Gdy 2/3 płynu wyparuje (chyba że ktoś woli potrawę bardziej płynną), zmniejszyć ogień. Do miseczki, w której trzymaliśmy kurczaka, wlać 3-5 łyżek śmietany, a następnie trochę sosu z patelni. Wymieszać i wlać z powrotem na patelnię. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać teraz ząbek czosnku, przeciśnięty bądź pokrojony drobno. Nie do końca ugotowany ryż odcedzić i wysypać z torebki. Dodać do sosu. Jeszcze raz wymieszać i zdjąć z ognia. Można podawać!
Potrzebne przybory:
ewetualnie praska do czosnku
Jak podawać?
ja ją robię z ryżem, ale jeśli ktoś woli inne dodatki, to już kwestia upodobań:) Ogólnie lubię dużo pieprzu, więc zawsze mam pod ręką jakiś kompot, sok albo wodę. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Tajemnica smaku |