Składniki:
50 dag mąki pszennej, 15 dag masła (nie żadnej margaryny!) - najlepsze masło do tego Kerrygold, 15 dag cukru, cukier waniliowy, 2 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem i całymi jajkami. Zmiksować z 0,25 mąki, a resztę mąki i proszek dodać do miski i ładnie zagnieść, tak żeby składniki się połączyły. Ciasto wywałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać radełkiem romby, kwadraty, prostokąty, trójkąty albo kółka szklanką. Rozłożyć na dużej blasze wyłożonej folią aluminiową. Między ciasteczkami zostawić 1,5 cm odstępu, bo trochę urosną! Każde ciastko ponakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na około 10-15 min., w temp. 150-160 st. C. Jeśli macie piekarnik elektryczny, to pieczcie w tej niższej temperaturze najpierw na podgrzewaniu dół-góra, a od połowy pieczenia sama góra. Wierzch ciasteczek pozostanie dość jasny, spód się odrobinę przyrumieni, wtedy je wyciągamy. Jeśli ktoś lubi, może posypać wierzch gruboziarnistym cukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | krogulec |