Składniki:
2 paczki herbatników holenderskich, tabliczka półsłodkiej czekolady, 1 kostka miękkiego masła, pół szklanki cukru pudru, 250 g krówek, 3 łyżki mleka, kilka łyżek koniaku lub rumu, garść dowolnych orzechów (włoskich, laskowych, ziemnych...).
Jak przyrządzić?
Zetrzeć osobno herbatniki, czekoladę i orzechy. W garnuszku rozpuścić krówki z 3 łyżkami mleka. Do startych herbatników wrzucić masło, cukier puder i lekko ostudzone krówki. Zagnieść wszystko, aż ładnie się połączy. Ulepić kuleczki mniej więcej wielkości kulki od myszki komputerowej:) Układać je na suchym talerzu. Nalać alkohol na spodeczek i maczać w nim kulki, które następnie należy obtoczyć w wiórkach czekoladowych lub startych orzechach. Włożyć gotowe kulki do miseczki, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Potrzebne przybory:
4 miseczki, folia spożywcza, spodeczek, szklanka, mały garnek, łyżka.
Jak podawać?
Kulki to idealny deser do kawy lub herbaty.
Uwagi:
Z podanych proporcji wychodzi około 40 kulek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Lenka |