Składniki:
Duże pieczarki, masło, ser topiony (w kostce lub trójkącie).
Jak przyrządzić?
Z pieczarek wyjąć nóżki, nóżki rozdrobnić (pociąć, połamać drobno w palcach). Każdą pieczarkę najlepiej za pomocą łyżeczki posmarować od wnętrza kapelusza masłem, nadziać serkiem topionym, dodając posiekaną/ pokruszoną nóżkę. Kłaść na rozgrzany grill nadzianą stroną do góry.
Potrzebne przybory:
nóż (scyzoryk), łyżeczka (niekoniecznie), grill lub ruszt do ustawienia nad ogniskiem, coś do przełożenia pieczarek zdjętych z ognia
Jak podawać?
Koniecznie na gorąco, z kiełbasą z rusztu lub smażoną na patyku nad ogniskiem i tak samo upieczonymi grzankami z chleba, posmarowanymi czosnkiem i masłem. Również z ziemniakami pieczonymi w popiele.
Uwagi:
Proste, ale do niedawna na to nie wpadłam - przepis kolegi. Najlepsze z ogniska, z tym że nad ogniem trzeba zamontować ruszt, pilnować drewna (podczas przygotowania czegoś jadalnego nie dodaje się drewna iglastego, chyba że ktoś lubi posmak żywicy) i ognia, aby nie był ani zbyt duży, ani mały.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Daria |