Składniki:
1 kostka margaryny, 2 jajka, cukier wanilinowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mąki, szklanka płatków owsianych, pół szklanki wiórków kokosowych, 3/4 szklanki cukru, płaska łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać sypkie składniki, wrzucić margarynę (temp. pokojowa) i zagnieść, aż powstaną w miarę równomiernie rozdrobnione grudki. Wbić jajo i zagniatać. Wszystko powinno połączyć się w twardą, niekoniecznie złączoną masę (czyli taką rozpadającą się). Z masy formować kulki o średnicy ok. 3-4 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (odstęp między kulkami co najmniej 8-10 cm, bo inaczej będzie jedno wielkie ciacho). Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (aż się zarumienią).
Jak podawać?
Można zamoczyć w roztopionej czekoladzie z drobno startą skórką pomarańczy. Wtedy już zupełnie powalają :)
Uwagi:
Można dodawać różne składniki typu orzechy, posiekana gorzka czekolada, rodzynki. Im dłużej będziecie zagniatać ciasto, tym mniej kruche będą ciasteczka. Ciekawy efekt daje też niedodawanie proszku do pieczenia. Powstają wtedy takie chrupiące opłatki. Ale nie wszyscy je lubią, więc ostrożnie. Smacznego
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Autor | fabick |