Składniki:
Ugotowane ziemniaki (np. z poprzedniego dnia) w całości, połówkach czy ćwiartkach, kiełbasa, czosnek, żółty ser (niekoniecznie), kwaśna śmietana lub jogurt, przyprawy, tłuszcz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i kiełbasę skroić na plastry (półplastry), naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać warstwami - ziemniaki, kiełbasa, ziemniaki, kiełbasa - ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków przed położeniem kiełbasy można doprawić ulubionymi przyprawami (pamiętając tylko, że powinny się komponować z kiełbasą i czosnkiem). Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika (150-180 st.), na środkową półkę. Piec do roztopienia się sera lub mniej więcej 10-15 minut. Kiedy zapach staje się już bardzo apetyczny, a mamy wersję bez sera, można delikatnie sprawdzić, czy wierzchnia warstwa ziemniaków jest już gorąca - wtedy wyjmujemy. I oczywiście zawsze, kiedy odczuwamy coś w rodzaju zaczątków spalenizny ;). Sos: Czosnek (obrany) przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, doprawić wg smaku. Ilość czosnku wg uznania, ale przypominam, że po "przegryzieniu" sos nabierze mocy, toteż doradzam ostrożność. Odstawić do lodówki do przegryzienia, na jakieś 10-15 min (mniej więcej tyle, ile czasu zapiekanka spędzi w piekarniku).
Potrzebne przybory:
nóż, praska do czosnku, naczynie żaroodporne, coś na sos
Jak podawać?
Gorącą, z sosem czosnkowym. Bardzo dobra też z sosem tzatziki, na który przepisy znajdują się również na tej stronie, choć nie w moim wykonaniu.
Uwagi:
Czas pieczenia jest zależny od ilości składników.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Daria |