Dobre bakterie
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuBakterie są wszędzie, dobrze czują się też w organizmie człowieka. Zamieszkuje go około 1,5 kg bakterii, co oznacza około 100 bilionów komórek bakteryjnych bardzo szybko rozmnażających się. Oprócz złych bakterii w naszym organizmie znajdują się również te dobre, których zadanie polega przede wszystkim na obronie przed chorobotwórczymi wrogami.
Rola dobrych bakterii:
biorą udział w produkcji witamin,ułatwiają przyswajanie substancji mineralnych,regulują procesy trawienne, dzięki czemu zapobiegają biegunkom i zaparciom,bronią organizm przed rozmnażaniem się złej flory bakteryjnej,wspomagają nasz układ odpornościowy.
Bakterie przedostając się do przełyku wraz z jedzeniem giną w żołądku, gdzie natrafiają na kwaśny sok żołądkowy. Szansę na rozwój mają w jelicie cienkim, zwłaszcza bakterie mlekowe-Lactobacillus. Bakterie jelitowe są bardzo ważne, gdyż ich zadanie polega na wspomaganiu naszego układu trawiennego i odpornościowego. Chronią nas w ten sposób przed biegunkami, zaparciami, osłabieniem organizmu i różnymi infekcjami. Dlatego bardzo ważne jest, aby dbać o nie. Musimy pamiętać o odpowiedniej diecie bogatej w błonnik. Zdarza się jednak, że sama dieta nie wystarczy. Dzieje się tak wtedy, gdy jesteśmy narażeni na stres, długotrwałe kłopoty, gdy nasz organizm jest przemęczony. Niekorzystnie też wpływa na nas zmiana diety podczas podróży do krajów znajdujących się w innej strefie klimatycznej. Największym jednak zagrożeniem są kuracje antybiotykowe, które niszczą dobre bakterie.
Aby przywrócić prawidłową florę bakteryjną, warto stosować probiotyki, czyli preparaty zawierające bakterie kwasu mlekowego.
Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, których zadanie polega na poprawie mikroflory bakteryjnej. Powinny być zdolne do samoistnej kolonizacji jelita i oporne na działanie kwasu solnego i żółci. Probiotyki można kupić w aptece jako produkt leczniczy oraz robiąc codzienne zakupy spożywcze, gdyż ich źródłem są jogurty, kefiry i mleko. Na rynku dostępne są już acidofilne mleka, maślanki, soki owocowe z dodatkiem dobroczynnych drobnoustrojów. Bakterie Lactobacillus obecne są również w kwaszonych ogórkach, kapuście czy nawet w salami. Jednak możliwości jogurtu czy kefiru są znacznie mniejsze niż gotowych produktów, różnią się na przykład umiejętnościami kolonizacji jelita.
Oprócz probiotyków mówi się ostatnio o synbiotykach, które są połączeniem probiotyków z prebiotykami. Stanowią one suplement diety. Ich zaletą jest wspomaganie odporności organizmu, przywracanie flory bakteryjnej po kuracji antybiotykowej oraz regulacja pracy jelit. Dzięki prebiotykowi czas przeżycia bakterii jest dłuższy, a rozmnażanie w jelicie ułatwione. Dodatkowym plusem jest często przyjemny, słodki smak oraz łatwość przechowywania, niekoniecznie musi być to lodówka.
Na rynku dostępne są synbiotyki, które można podawać małym dzieciom, nawet od czwartego miesiąca życia. Gwarantują one nie tylko skuteczność w stanach zmniejszonej odporności organizmu, w trakcie i po antybiotykoterapii, ale i wygodę, gdyż łatwy do rozpuszczenia w wodzie czy mleku proszek znajduje się w niewielkich saszetkach, które zawsze można mieć pod ręką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze