Składniki:
1/2 szkl. mleka, 3 łyżki miodu, 5 dag margaryny, 30 dag cukru pudru, 2 jajka, 40 dag mąki, 1/2 łyżeczki sody. Polewa: 1/2 kostki margaryny, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
Cukier, mleko, miód, margarynę rozpuścić na ogniu, nie gotować, później dodać mąkę, sodę, jajka i zagnieść ciasto. Upiec z tego placek. Po upieczeniu zimny placek pokroić w kostkę i maczać w polewie, a potem we wiórkach kokosowych lub w mielonych orzechach. Polewa: Wszystko razem roztopić.
Potrzebne przybory:
mikser, nóż
Uwagi:
Nie zagniatać ciasta na stolnicy, tylko wymieszać mikserem w garnku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Aleks |