Składniki:
3/4 woreczka brukselki 500 dag, 1 duża cebula, 1 gruby plaster szynki, 3 ząbki czosnku, 20 dag sera (może być edamski), pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta, świeża bazylia.
Jak przyrządzić?
Brukselkę gotować przez 10 minut w posolonej i lekko posłodzonej wodzie. Cebulę pokroić w centymetrowe krążki, poddusić. Na drugiej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić wedle upodobań i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Ser zetrzeć drobniutko. Następnie posypać wszystko serem, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Gdy ser się stopi, posypać bazylią. Smacznego!
Uwagi:
Świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają piekarnika.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | anna mądrala |