Składniki:
Kostka masła, 30 dag mąki,20 dag cukru, 5 jajek, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki rumu ciemnego, 40 dag bakalii(orzechy, figi, daktyle, morele, rodzynki, skórka pomaranczowa).
Jak przyrządzić?
Ucieram masło z cukrem, potem dodaję po jednym jajku na przemian z mąką. Powoli to ucieram, aby się ciasto nie zwarzyło. Dodaję cukier, proszek, na koniec wlewam rum. Ciasto ma być dość gęste, na koniec dodaję bakalie pokrojone w paseczki oprószone mąką. Cały urok w tych bakaliach. Wcześniej je zalewam wrzątkiem i odcedzam, pozostawiam do wyschnięcia.
Potrzebne przybory:
Dobrze jest mieć malakser i nim ucierać ciasto.
Jak podawać?
Najlepszy po 3-4 dniach.
Uwagi:
Można dodać do ciasta startą skórkę cytryny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | asia |