Składniki:
1,5 pomidorów, 1 por, 1 marchewka, 300 g sera, rokpol, masło, śmietana, 1,5 wywaru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory kroimy na ćwiartki, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem. Na 35 minut wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 st. C. W rondelku dusimy przez ok. 10 min pokrojoną w plastry marchewkę i pora, dolewamy 1,5 l wywaru (ja preferuję rosół, nie żadne kostki, ale jak kto woli). Dorzucamy pomidory i tak gotujemy przez 20 minut. Wyłączamy gaz i dorzucamy ser. Blendujemy. W oryginalnym przepisie była jeszcze śmietana, ale ja z niej zrezygnowałam.
Jak podawać?
Ja podaję w miseczkach, jak wszystkie kremy.
Uwagi:
Przy podgrzewaniu uważać, by nie zagotować sera.Zupa pracochłonna, ale naprawdę przepyszna i armoatyczna. Mój mąż lubi jeszcze dodać do miseczki sera.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | Yoki |