Składniki:
2 szklanki soczewicy ciemnej, paczka pomidorków koktajlowych, cebula dymka, ogórek zielony, oliwa z oliwek - 2 łyżki, sól, pieprz, przyprawy wedle uznania, można dodać np. kalarepę albo młody szpinak.
Jak przyrządzić?
Soczewicę gotujemy ok. 20 min do miękkości, solimy na koniec gotowania, odcedzamy, studzimy. Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórka w małe pałeczki lub w kostkę, cebulę dymkę siekamy wraz z szczypiorkiem (ilość wedle uznania). Wrzucamy wszystkie składniki do miski wraz z soczewicą, dodajemy pieprz, sól, przyprawy, oliwę z oliwek, mieszamy.
Uwagi:
Przepyszna, szybka sałatka.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | fifula |