Składniki:
- 25 dag kiełbasy (np. podlaskiej),
- 1l rosołu (z kostki jak najbardziej),
- 2 cebule,
- 3-4 ziemniaki,
- 2 czerwone papryki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki kminku (najlepiej mielonego),
- sól i pieprz czarny.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, najlepiej w garnku. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę i wszystko razem lekko podsmażyć. Potem dolać rosół (teraz wiadomo dlaczego smażymy to w garnku)i gotować aż ziemniaki będą zupełnie miękkie, a nawet się trochę rozgotują. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, kminek).
Jak podawać?
Zupkę podajemy bardzo gorącą, udekorowaną kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki. Najładniej wygląda w miseczkach, nie na talerzach. Smacznego!
Uwagi:
Podejrzewam, że ta zupa węgierska z Węgrami ma tyleż wspólnego co nasz barszcz ukraiński z Ukrainą, ale jest bardzo smaczna.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Maya |