Kurczak po chińsku słodko-kwaśny z ryżem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka (średnia), 1 marchewka, 2 plastry ananasa z puszki, 2 średnie cebule, 1/4 małej kapusty pekińskiej (zielona część), 10 suszonych śliwek, 5 grzybów mun, 5 grzybów poku (widuję je czasami w hipermarketach, dają bardzo silny zapach i warto je znaleźć), 2 małe dymki lub 4 cm pora (zielona część), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki stołowe mąki kartoflanej, olej, 2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 3 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki octu ryżowego (można zastąpić 1 łyżką octu zwykłego), 1 łyżka cukru - najlepszy jest brązowy cukier, ale może być biały, szczypta chili, ilość według uznania, ale troszkę musi być, opcjonalnie można dodać 4-5 "patyczków" szafranu, daje bardzo fajny efekt samkowy oraz zabarwia potrawę lekko na czerwono, 1,5 szklanki ryżu, 2 łyżki margaryny (ja używam do tego tej w płynie).

Jak przyrządzić?

Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki. Jest to ważne, bo później nie będzie czasu na krojenie. Kurczaka kroimy w paseczki na około 2 cm. Następnie wrzucamy go do miski i posypujemy jedną łyżką mąki kartoflanej, łyżeczką curry, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz wlewamy 1 łyżkę sosu sojowego i łyżkę octu ryżowego (1/4 łyżki zwykłego octu). Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby kurczak był w całości pokryty składnikami. Odstawiamy do lodówki, wyjmiemy go dopiero kiedy będzie potrzebny, czyli po przygotowaniu reszty. Kolejnym etapem jest przygotowanie grzybów, zalewamy je wrzątkiem z dodatkiem reszty sosu sojowego (2 łyżki). Należy nalać tyle wody, aby grzyby były przykryte (około 1 szklanki wrzątku). Odstawiamy na bok i zajmujemy się resztą składników. Marchewkę kroimy w słupki długości 4 cm, plastry ananasa kroimy w kawałki ok. 1 cm (gdy użyjemy ananasa krojonego z puszki, każdy kawałek trzeba przekroić na pół). Cebulę zgniatamy od góry ręką (aby się rozwarstwiła) i kroimy na ćwiarki. Kapustę pekińską kroimy na plasty 1 cm (potrzebne będą nam 3-4 plasty w zależności od tego, jaka jest duża). Suszone śliwki kroimy w cieniutkie paseczki. Dymkę kroimy na pół i w 4-cm paski (opcjonalnie 4 cm pora przekrawamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały paski). Czosnek musi być posiekany, nie przeciśnięty przez praskę. Gdy to wszystko przygotujemy, grzyby będa już namoczone, kroimy je w cienkie paseczki (obydwa rodzaje). Wywar z grzybów zostawiamy, bo będzie później potrzebny. Należy pamiętać też o tym, aby każdy składnik był oddzielnie odłożony. Będziemy je dodawać partiami. Teraz można przygotowac ryż. Ja stosuję ryż normalny w torebkach. Przedstawię teraz sposób gotowania ryżu, dzięki któremu ziarenka będą oddzielne, ale ryż będzie się lekko kleił. Ryż wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w granku, w którym będziemy gotować ryż, roztapiamy margarynę i wrzucamy ryż. Całość trzymamy na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż ryż się zeszkli (ok. 2 minut). Należy uważać, żeby ziarenka się nie przypaliły bo będzie czuć w potrawie spalony ryż. Odstawiamy garnek na bok i zalewamy wodą (na szklankę ryżu dajemy 1 i 1/2 szklanki zimnej wody). Następnie pozostawiamy ryż na kilka minut, aby nasiąkł (3 minuty). Teraz stawiamy garnek na dużym ogniu i czekamy, aż ryż się zagotuje. Wtedy zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 15 min pod przykryciem. W tym czasie nie wolno podnosić pokrywki. Po 15 minutach wyłączamy i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Można też dodać do gotowania łyżkę curry, wtedy ryż zabarwi się na zółto. Wydaje mi się, że w tej potrawie byłoby za dużo curry, dlatego lepiej zrobić tradycyjny biały. Osobiście ryżu nie solę, ale możńa do gotowania posolić, jeśli ktoś lubi. Teraz ostatni etap: rozgrzewamy na patelni olej (2 łyżki - można posypać go szczyptą soli, wtedy nie będzie pryskał). Gdy olej zadymi, wrzucamy kurczaka i pieczemy, często mieszając, ok. 2 minut, tak żeby się nie przypalił. Przekładamy wszystko na talerz. Teraz rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy marchewkę, cebulę i grzyby. Smażymy, aż cebula zrobi się przezroczysta, na dużym ogniu, dalej ciągle mieszając - ok. 1 minuty. Zmiejszamy ogien i dorzucamy ananasa, dymkę (por). Smażymy jeszcze ok. 1 minuty. Na koniec dorzucamy kapustę pekińską i czosnek i znowu smażymy około 1 minuty. Nie można całości zbyt długo trzymać na ogniu, bo warzywa mają być chrupiące. Całość wrzucamy na bok do naczynia, ale nie do kurczaka. Teraz na tę samą patelnię wrzucamy śliwki i cukier. Na małym ogniu czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy wlewamy resztę octu i wrzucamy wszystkie pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i tak trzymamy około 1 minuty, następnie wrzucamy warzywa wcześniej upieczone i zalewamy wywarem z grzybów (maks. 1 szklanka). Całość oprószamy pozostałą mąką kartoflaną i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, wtedy sos zgęstnieje i wyłączamy ogień. Dorzucamy kurczaka i po zamieszaniu natychmiast podajemy.

Jak podawać?

Na talerzach podajemy uformowany ryż (np. z filiżanki) i obok kurczaka. Ryż można polać delikatnie sosem czerwonym chili (taki w butelkach). Nadaje się do tego idealnie jakaś lekka surówka z pozostałej kapusty pekińskiej zrobiona na słodko-kwaśno (na pewno bez śmietany itd.).

Uwagi:

Z podanego przepisu wychodzi tego bardzo dużo, na pewno 4 osoby się tym najedzą do syta. Może opis trochę długi, jednak całość nie jest taka skomplikowana. Mnie zajmuje to około 40 minut. Zachęcam do użycia orientalnych składników, naprawdę warto poszperać na półkach w sklepie, bo efekty są super, tak samo radzę dodać przynajmniej odrobinę chili, bo potrawa dla niektóry bez tego może wydawać się mdła... Natomiast całość w połaczeniu z ryżem nie będzie ostra. Jest to mój przepis, a nie jak to piszą ludzie oryginalny chiński... Jednak według mnie potrawa smakuje wyśmienicie i zrobiona jest na orientalną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćwymagający
Porcje4-5
Przybliżony koszt16 zł
Autorskoopi

Kurczak po chińsku słodko-kwaśny z ryżem: Podobne przepisy

Kurczak po chińsku słodko-kwaśny z ryżem: wypróbuj również

Jak zrobić ryż na słodko?

... Dobre przepisy na pyszne desery to rzadkość. Ryż na słodko należy jednak do tego nielicznego grona smacznych, ale równocześnie prostych w przygotowaniu smakołyków. Spróbuj go przyrządzić i przekonasz ... się jak łatwo można zastąpić dzieciom ...

dawno temu

Warzywa z ryżem

... chwilę na przeczytanie poniższego artykułu, dowiesz się, jak zrobić ryż z warzywami po chińsku, a także poznasz ciekawe informacje na temat chińskiej kuchni. ... Zdarza się, że czasami, nie posiadając pełnego oglądu sytuacji, wyrażamy na temat ...

dawno temu

Jak przyrządzić rybę w sosie słodko-kwaśnym?

... wcale nie zajmuje dużo czasu. Zaskocz swoich znajomych, pokaż im, że potrafisz stworzyć coś niezwykłego ze zupełnie zwykłych produktów. Ryba w sosie słodko-kwaśnym zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. ... wcale nie zajmuje dużo ...

dawno temu

Kurczak na słodko, czyli przysmak z brzoskwiniami

... Co zjesz na kolację tuż przed weekendem? Masz już dość spagetti? Lubisz słodkości? Może spróbujesz czegoś nowego? Kurczak z brzoskwiniami to przepis dla pań, które nie lubią siedzieć godzinami ... 6 Dopraw kurczaka na słodko pieprzem sola i ...

dawno temu

Kuchnia chińska

...   Kuchnia chińska, w odróżnieniu od tego, co zwykło się o niej uważać, jest połączeniem gotowania, magii, mistycyzmu i sztuki. Smak dań w tej dalekowschodniej kuchni jest wypadkową wielu czynników ... i pieprzem, cały czas mieszając zupę rózgą. ...

dawno temu

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem, czyli sposób na mężczyznę

... Zapiekanka z ryżem i kurczakiem podbije serce każdego faceta, zwłaszcza gdy powiesz mu, że tę potrawę nazywa się inaczej zapiekanką kebab-gyros. Który chłopak nie oddałby swojej dziewczyny ... Składniki do zapiekanki 52380 Do przygotowania ...

dawno temu

Potrawka z ryżem

... przyjemnością. Sprawdzonym sposobem na zdrowy i smaczny obiad jest przygotowanie potrawy z kurczaka z dodatkiem ryżu. To wyśmienite danie nie tylko będzie pomysłem na odmianę codziennego menu, lecz także sprawi ... jest nie tylko kasza, lecz ...

dawno temu

Kurczak z ryżem i warzywami - smacznie i zdrowo

... Kurczak z ryżem i warzywami to jedna z najprostszych potraw, jaką można sobie wyobrazić. Właściwie trzeba jedynie trochę pokroić, a potem poczekać. To pyszna danie ma także inne walory ... . Powinien być lekko rumiany. Krok 4 Dodaj paprykę, ...

dawno temu

Słodko i kwaśno

... Matka i córka – skomplikowana relacja stara jak świat. Toksyczność matki, niewdzięczność córki, miłość oraz nienawiść, czułość i złośliwość. Wszystko to miesza się, tworząc słodko-kwaśny sos ... Kiedy rodzi się dziecko, takie małe z różowymi ...

dawno temu

Kurczak po seczuańsku

... sobie z robieniem schabowych z piersi kurczaka, czas na poznanie nowych tajników odległej kuchni chińskiej. To właśnie czerpiąc z jej tradycji, przyrządzisz kurczaka po seczuańsku. ... Piersi z kurczaka to produkt bardzo przyjazny początkującym ...

dawno temu

Właściwości ryżu

... Ryż jest nieodzownym składnikiem kuchni azjatyckiej. Gości również w kuchni hiszpańskiej czy francuskiej. Znakomicie komponuje się w zestawieniu z rybą. Może być podawany na słodko, słono ... czy pikantnie. Oprócz uczty dla podniebienia, ryż ...

dawno temu

Ryż z jabłkami - zapiekanka na słodko

... Ryż z jabłkami to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza w piątek. To danie wegetariańskie pięknie pachnie i jest bardzo lekkie, więc bez obawy możemy je zjeść przed weekendową imprezą ... . Kolejną warstwę stworzą owce, potem znów, ryż, owoce i na ...

dawno temu

Kurczak z owocami - słodka rozkosz podniebienia

... Kurczak z owocami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Delikatny, oryginalny smak wprawi cię w dobry nastrój, a aromat zabierze do krainy gorących plaż i lazurowego morza. To danie jest bardzo ... pomarańcze i ananasa oraz pokrojoną w talarki ...

dawno temu

Zupa chińska

... , że nawet najbardziej wymagający smakosz znajdzie wśród nich propozycję najlepszą dla siebie. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o nich znacznie więcej. Poznasz także przepis na wyśmienitą zupę chińską z pierożkami. ... , że nawet ...

dawno temu

Chińskie desery

... Kuchnia chińska koncentruje się raczej na daniach głównych niż deserach, dlatego nie można wyodrębnić wielu przepisów na typowo chińskie desery. Jednak przepyszne słodkie jabłka czy banany w toffi ... nie są obce tym, którzy jadają w chińskich ...

dawno temu

Kurczak po hawajsku

... obecności i widok kabanosów z kurczaka wprawia ich w ogromne zdziwienie. Z drugiej jednak strony trudno jest nie docenić jego niezwykłych właściwości. Większość z nas zwraca szczególną uwagę na delikatną ... strukturę drobiu oraz jego subtelny ...

dawno temu

Rodzaje ryżu

... Szczególnie ceniony w Azji, równie często gości i na naszych stołach. Przekrój potraw, jakie możemy przygotować na jego bazie jest niezliczona. Do tego ryż jest pokarmem lekkostrawnym i bardzo zdrowym. Zadziwia także ilość jego rodzajów. Dziś ...

dawno temu

Chińskie potrawy

... Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców potrafi zaskoczyć swą różnorodnością. Obejmuje wiele odmiennych tradycji kulinarnych, między innymi kantońską, pekińską ... , kolorów, form i aromatów kuchni chińskiej. Nie ...

dawno temu

Chińskie jedzenie

...   Można je kochać lub nienawidzić, jednak nie można im odmówić jednego: charakterystycznego smaku, którego próżno szukać w innych kuchniach świata. Aromatyczne przyprawy i unikalne receptury przygotowywania, a nawet podawania potraw urzekają. ...

dawno temu

Chińszczyzna z kurczakiem

... Chińszczyzna z kurczakiem to pomysł na bardzo szybki obiad. Ten przepis na danie z drobiu jest często wykorzystywany przez studentów, bo czy może być coś łatwiejszego do przygotowania? Cena takiego posiłku także nie jest zastraszająca, więc nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy