Składniki:
1 pierś indyka,
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron,
1 cytryna,
1 łyżka świeżych ziół (oregano, bazylia, rozmaryn lub szałwia),
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka dietetycznej margaryny,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
sól, biały pieprz
Jak przyrządzić?
Mięso opłukać, osuszyć, usunąć błony. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, wycisnąć. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Zioła drobno posiekać nierdzewnym nożem. Natrzeć mięso ziołami wymieszanymi z pieprzem, przełożyć do salaterki, zalać oliwą z sokiem z cytryny i czosnkiem. Nakryć szczelną pokrywą i wstawić na noc do lodówki. Pozostały czosnek obrać, posiekać i na małym ogniu udusić w 1 łyżce roztopionej dietetycznej margaryny. Mięso indyka wyjąć z marynaty i szybko obgotować w szybkowarze, aby zachowało swój kolor i smak. Przełożyć do rondla, dodać czosnek, resztę marynaty i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 50 min. Od czasu do czasu przewrócić mięso i w miarę potrzeby dodać łyżkę gorącej wody. Pod koniec duszenia mięso posolić, dodać śmietanę. Podawać z brokułami ugotowanymi na parze.
Potrzebne przybory:
rondelek, miseczka, nóż, łyżka
Jak podawać?
Razem z brokułami, białe wino polecam.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Mariola |