Składniki:
filety z pangi lub innej białej ryby,
ulubione warzywa: kalafior, brokuły, szparagi, fasolka szparagowa, młoda marchewka lub inne, w dowolnym składzie i ilości,
sól, pieprz, przyprawa do ryb firmy Ten Smak (lub innej), gałązka rozmarynu, kilka listków świeżej bazylii, natka pietruszki, mały pomidor lub połówka świeżej, czerwoej papryki, cytryna, kilka wiórków masła
Jak przyrządzić?
Świeży lub na pół rozmrożony filet posypujemy przyprawą do ryb, na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu, skrapiamy sokiem z cytryny, a na to - kilka wiórków masła. Filety układamy na folii do pieczenia i na 20-30 min wkładamy do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a następnie wkładamy rybkę i lekko przykrywamy drugim płatem folii do pieczenia. Rybkę pieczemy tylko 20 min. Warzywa blanszujemy, aby były jędrne, a następnie odcedzamy. Na talerzu układamy rybę, przybieramy bukietem jarzyn i pomidorem pokrojonym w ćwiartki lub ósemki bądź skrawkami papryki. Na rybkę kładziemy plasterki cytryny, listki bazylii i parę gałązek natki pietruszki. Warzywa do smaku posypujemy solą i pieprzem i zjadamy ze smakiem.
Potrzebne przybory:
folia aluminiowa
Jak podawać?
Najładniej wygląda na podłużnym półmisku.
Uwagi:
Potrawa ta jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania, a także smaczna i dietetyczna. Pewnie robiona w parowarze będzie smaczniejsza... Jeszcze tego nie sprawdziłam.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Maria |