Składniki:
2 kurze piersi,
1 mango,
1/2 miodowego melona.
Sos:
2 łyżki miodu,
2 łyżki posiekanego kłącza imbiru,
1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu,
3 łyżki soku z limonki,
1/2 szkl. majonezu,
1/2 szkl. jogurtu bałkańskiego,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Piersi kurze włożyć do wrzącego kurzego rosołku (może być z kostki). Gotować na małym ogniu ok. 7 min. Odstawić do wystudzenia w rosole ok. 30 min.Następnie pokroić w kosteczkę. Melon i mango obrać, z melona wykroić kulki, mango pokroić w kostkę. Kilka kawałków odłożyć do dekoracji sałatki, resztę dodać z kurzym mięsem do sosu.Sos:W naczyniu połączyć wszystkie przyprawy na sos, dodać majonez i jogurt, wymieszać.Schłodzić ok. 1 godz. pod przykryciem.
Jak podawać?
Przybraną odłożonymi kulkami melona i kostkami mango i listkami mięty.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 7 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | lola |