Składniki:
1 duża cebula, 30 dag pieczarek, puszka pomidorów bez skórki, 2 ząbki czosnku, 4-5 suszonych pomidorów z zalewy, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - duże kawałki, nieco parmezanu do posypania potrawy, oregano, bazylia, pieprz, sól do smaku, oliwa do smażenia (drugie tłoczenie), 250 g makaronu spaghetti.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy "al dente wg przepisu na opakowaniu. Przygotowanie sosu zaczynamy od zeszklenia na oliwie cebuli. Pamiętajcie, nie należy jej rumienić. Kiedy cebula jest już szklista, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Należy je odparować, po czym dodać pomidory z puszki i zredukować sos, tak aby bez zagęszczania był konsystencji kwaśnej śmietany. Na samy końcu dodajemy: na 4 minuty przed zakończeniem gotowania suszone pomidory pokrojone w paseczki i na 2 minuty przed końcem gotowania tuńczyka z puszki plus roztarte ząbki czosnku. Przyprawiamy wg uznania i mieszamy w miarę możliwości delikatnie, tak aby kawałki ryby nie za bardzo się rozpadły. Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i ewentualnie zieloną natką pietruszki.
Uwagi:
Szybko, w miarę tanio i nieco inaczej niż tradycyjne spaghetti.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Waldemar Przybylski |