Składniki:
1 kg ziemniaków, 3 łyżki mleka, 1 łyżka masła, sól, mięso mielone 0,5-0,6 kg, cebula, surowe jajko, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ugotować ziemniaki, mocno pognieść, dodać masło, mleko, sól. Podzielić na 2 części, jedną część rozprowadzić po naczyniu żaroodpornym. Na masę ziemniaczaną położyć wcześniej doprawione mięso mielone: solą, pieprzem, posiekaną drobno cebulą, jajkiem. Na mięso położyć drugą warstwę ziemniaków, ładnie wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Bardzo pasuje do tego surówka z pora z jabłkiem. Smacznego!
Jak podawać?
Na ciepło.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 6-7 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | kropelka |