Składniki:
Ziemniaki, boczek, cebula, kukurydza w puszcze, fasola czerwona w puszce, ser żółty, sos meksykański (Pudliszki lub Uncle Ben's), może być jeszcze salami, przyprawa do dań meksykańskich lub do dań z ziemniaków, czosnek, jogurt naturalny.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną, kroimy w talarki i wrzucamy jedną warstwę do głębszej blaszki lub do żaroodpornego naczynia wcześniej wysmarowanego olejem. Boczek w plasterkach smażymy na patelni z pokrojoną cebulą. Całość po podsmażeniu wrzucamy na ziemniaki, potem wysypujemy kukurydzę i fasolę. Całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, posypujemy obficie startym serem żółtym i zapiekamy w piekarniku, aż ser się roztopi (ok. 20 min). Sosy: słoikowy podgrzewamy w rondelku,jogurtowy - mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym czosnkiem i solą. Gdy potrawa będzie gotowa, wyłożoną na talerz porcję polewamy obydwoma sosami.
Potrzebne przybory:
patelnia, blaszka lub naczynie żaroodporne
Uwagi:
Danie jest pyszne i bardzo proste. Nie podaję proporcji składników - wg uznania. Potrawa zawsze smakuje. Przyprawami można trochę posypać ziemniaki na kolejnych warstwach, ale niekoniecznie. Jeśli ktoś nie lubi boczku albo chce urozmaicić, może dodać warstwę salami.Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | aleksis1981 |