Składniki:
2 kostki czkolady mlecznej, 1 winogrono, białko z 1 jajka, 2 łyżeczki cukru, kakao.
Jak przyrządzić?
Białko z jajka ubijamy, aż będzie takie gęste, że nie będzie spadać, gdy miska będzie odrwócona do góry nogami. Gdy już ubijemy białko, dodajemy 2 łyżki cukru i ponownie mieszamy. Następnie bierzemy nóż z ostrym końcem i te 2 kostki ścieramy albo nożem, albo na tarce {nożem lepszy efekt}. Następnie winogrono rozkrawamy, tak aby się nie rozpadło, ale tworzyło kwiatek. Potem pozostaje nałożyć na środek ubitego białka winogrono, posypać kakao i wiórkami z czekolady, które zrobiliśmy nożem lub tarką.
Jak podawać?
Podawać w miseczkach na lody, można udekorować parasolką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | Szymon |