Składniki:
Piersi kurczaka (najlepiej jedna podwójna), 3 łyżki curry, szczypta soli, pieprz cayenne, pół łyżeczki imbiru, czosnek świeży, czosnek suszony, mała cebula (najlepiej młoda), mleczko kokosowe z puszki (można kupić w sklepach Bomi), wiórki kokosowe, troszkę mleka zwykłego.
Jak przyrządzić?
Mleko kokosowe, mleko zwykłe, czsnek granulowany i zwykły, curry (mogą być nawet 2 lub 3 czubate łyżki - im więcej, tym lepiej), imbir, pieprz wsypujemy do miski i wrzucamy pokrojonego w kostkę lub paski kurczaka. Zostawiamy w lodówce na 2-4 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej oliwa) i zmażymy, aż się dobrze zarumieni kurczak, podlewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy wiórki i gotowe.
Jak podawać?
Z ryżem i sałatką z ogórków.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marta |