Składniki:
2 szklanki mąki, 15 dag chudego twarogu, 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, 4 czubate łyżki cukru, 1 opakowanie proszku do pieczenia. Nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego, 2 szklanki mleka,
konfitura - np. truskawkowa lub marmolada, 2 łyżki cukru (chyba że budyń jest z cukrem), 2-3 łyżki cukru do posypania, 1 żółtko, ok. 8 dag płatków migdałów.
Jak przyrządzić?
Twaróg utrzeć z mlekiem, olejem i cukrem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wysypać do masy serowej, wymieszać. Ciasto podzielić na 10 porcji. Rozwałkować je w kółeczka o średnicy 12 cm. Budyń w proszku utrzeć z 4 łyżkami mleka i jeśli jest bez cukru, to z cukrem. Resztę mleka zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać budyń. Zagotować, stale mieszając. Masę budyniową przełożyć na ciasteczka. Spody zawinąć z trzech stron do środka. Przełożyć je na przykrytą pergaminem blachę. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać migdałami i cukrem. Na środku dodać łyżeczkę konfitury. Piec przez 12 min w temp. 175 st. C.
Jak podawać?
Smakują zarówno na ciepło, gdy są swieże, jak i na zimno.
Uwagi:
Konfitura nie może być zbyt płynna, bo się rozpuści.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | 350 kcal/szt. |
Autor | aleksa_dr |