Składniki:
1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mleka, 250 g margaryny, 3 łyżki kakao, 250 g mleka w proszku, herbatniki.
Jak przyrządzić?
Na małym ogniu gotować w garnku cukier z mlekiem przez około 10-15 min. Cały czas gotując, dodać margarynę. Gdy się rozpuści, dodać kakao, wymieszać i dodać po łyżce mleko w proszku, dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. W średniej tortownicy pokruszyć herbatniki na małe kawałki, tak żeby pokryły całe dno (można to zrobić podczas gotowania się mleka z cukrem). Gotową masę (gorącą) z garnka wylać na herbatki. Całość wymieszać łyżką. Gdy ostygnie, wstawić do lodówki. Najlepiej na noc - wtedy nazajutrz jest pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Tosia |