Składniki:
5 jaj, 1,5 szkl. cukru, 2,5 szkl. mąki, 3/4 szkl. oleju, 3/4 szkl. wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, 1 aromat, 2 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Jaja z cukrem lekko ubić robotem, po trochu dodając olej, wodę i mąkę. Następnie proszek do pieczenia i aromat do ciast. Po połączeniu wszystkich składników pół porcji ciasta włożyć łyżeczką do formy po całej powierzchni (w różnych miejscach). Resztę ciasta wymieszać z kakao. Wyłożyć na tę samą blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do ok. 200 stopni przez ok. godziny.
Potrzebne przybory:
mikser
Jak podawać?
Podawać z polewą czekoladową, posypane cukrem pudrem, przecięte można przełożyć różnościami: kremem budyniowym, powidłami, dżemem itp.
Uwagi:
Dobrze byłoby na przemian wylewać oba kolory ciast, wtedy jest ładniejszy efekt.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 24 kawałki |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | PAMS4 |