Składniki:
1 kromka chleba (najlepiej duża i gruba), 2 plasterki szynki, 1 jajko, 1 ogórek konserwowy albo kiszony (może być trochę zielonego), tłuszcz do usmażenia kanapki, sól, trochę papryki (kolor wg uznania), trochę startego sera żółtego.
Jak przyrządzić?
Z kromki chleba wykrawamy środek, tak aby skórka była w całości. Środek z chleba kroimy w kostkę. Szynkę, ogórek i paprykę też kroimy w kostkę. Rozpuszczamy tłuszcz na patelni i kładziemy na nim chleb, wbijamy do środka jajko i doprawiamy solą. Na jajko wsypujemy pokrojoną szynkę, ogórek i paprykę, na to kładziemy środek z chleba i posypujemy startym żółtym serem (można położyć kromkę chleba w całości). Przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy, aż ser się roztopi. Smacznego!
Uwagi:
Zanim wsypię szynkę, ogórek i paprykę na jajko, czekam, aż się trochę zetnie. Żeby później uniknąć surowego jajka :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ASIEK |