Składniki:
60 dag mielonego mięsa (różnego), 2 niepełne szklanki mąki (30 dag), 10 dag twarożku śmietankowego, 15 dag żółtego sera (gouda), 1 cebula, 1 jajko, 1/2 pęczka natki z pietruszki, 4 gałązki majeranku lub łyżeczka suszonego, 7 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 torebka proszku do pieczenia, sól, pieprz (najlepiej biały).
Jak przyrządzić?
Obrać cebulę, drobno posiekać. Pokroić żółty ser w równą kostkę. Posiekać gałązki majeranku z natką pietruszki. Oddzielić białko jednego jajka od żółtka. Zagnieść mięso z białkiem, posiekaną cebulą, zieleniną (jedną lyżeczkę odłożyć) oraz koncentratem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem i na koniec dodać żółty ser. Twarożek wymieszać z 6 łyżkami mleka, olejem i łyżeczką soli. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, połowę wsypać do masy twarogowej, dobrze wymieszać. Posypać blat mąką. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta (50 x 27 cm). Wyłożyć nadzienie na powierzchnię ciasta i równomiernie rozprowadzić. Całość delikatnie zwinąć w rulon.Pokroić roladę ostrym nożem na 10-12 porcji grubości ok. 5 cm. Nasmarować tłuszczem tortownicę (średnica 26 cm), przełożyć do niej kawałki ciasta (ułożyć tak, aby utworzyły rozetę). Pozostałym żółtkiem i mlekiem (roztrzepanymi) posmarować brzegi ciasta. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 35-40 min.
Jak podawać?
Doskonale nadaje się na kolację w miłym towarzystwie. Wyśmienicie smakuje z piwem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10-12 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Elutka |