Składniki:
Torebka makaronu penne (500 g), torebka mrożonego szpinaku (500 g), ser lazur, pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki, czosnek świeży(ilość wg uznania), sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Szpinak bez rozmrażania przekładamy do garnka, dolewamy nieco wody (ok. 1/3 szklanki) i gotujemy, aż zupełnie się rozmrozi. W mleku rozprowadzamy mąkę, aby nie było żadnych grudek i wciskamy do tego czosnek. Ciągle mieszając, wlewamy mleko z mąką i czosnkiem do szpinaku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Makaron gotujemy według upodobania (twardy, półtwardy, miękki, rozgotowany, jak kto lubi). Na spód talerza ścieramy ser. Nie może być go zbyt wiele, około 2 łyżek wiórków. Na talerz nakładamy makaron i polewamy szpinakiem tak jak normalnym sosem do makaronu. Całość posypujemy 3 łyżkami startego sera i gotowe. Smacznego:)
Uwagi:
Radzę uważać z solą, bo ser lazur sam w sobie jest słony. Przed podaniem całość lepiej wymieszać, aby dobrze rozprowadzić ser w potrawie. Wtedy wszystkie smaki się łączą i jest jeszcze lepsze.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Dorota |