Składniki:
Gołąbki: 12 liści kapusty włoskiej, 1 szklanka kaszy pęczak, 1 duża cebula, 30 dag pieczarek (lub ugotowanych grzybów suszonych), 4 łyżki oleju, pieprz, vegeta, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, 2 szklanki wody. Sos: 3-4 łyżki oleju, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka posiekanego, mrożonego kopru, 1 szklanka wody, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Gołąbki: Kapustę lekko obgotować i powoli zdjąć z niej liście. Z każdego liścia usunąć za pomocą ostrego noża wierzchnią część zgrubiałych włókien. Pęczak gotować w lekko osolonej wodzie (tak jak makaron) ok. 15 min i odcedzić. Pieczarki umyć (gdy są ładne, białe, nie trzeba ich obierać ze skórki), a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wraz z wcześniej posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą dusić, aż odparuje woda. Jeśli zamiast pieczarek dajemy grzyby suszone, to należy je najpierw ugotować, potem zemleć w maszynce, a następnie podsmażyć z cebulą na oleju. Całość dość pikantnie przyprawić mielonym pieprzem i solą. Połączyć pęczak z przygotowanymi grzybami. Nałożyć tak przygotowany farsz do kapuścianych liści i zawinąć, formując gołąbki. Układać ciasno w garnku (tak żeby liście się nie rozwijały), zalać wodą, dodać vegetę, liść laurowy, ziele angielskie. Od chwili zagotowania gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek i bazylię. Sos: Na patelni rozgrzać olej i wsypać do niego mąkę. Cały czas mieszając drewnianą łopatką, doprowadzić do lekkiego zrumienienia. Następnie wlać zimną wodę (ok. 1 szklanki, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu). Przyprawić do smaku solą i pieprzem i na końcu dodać koperek i zagotować.
Jak podawać?
Gołąbki polewamy sosem koperkowym na talerzu.
Uwagi:
Jeśli zamiast oleju damy masło, a zamiast wody rosół - będą znacznie smaczniejsze, ale też bardziej kaloryczne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Elutka |