Składniki:
Około 1 kg ryby (filet), duża śmietana 18%, 2 duże marchewki, ser żółty (około 30 dag), 4 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb (Kamis lub inna), 1 jajko, mąka, bułka tarta, 0,5 kostki masła, 1 cytryna, sól.
Jak przyrządzić?
Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na maśle. Do śmietany wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, troszkę soli i mieszamy. Marchewkę kroimy w paski i gotujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy usmażoną rybę. Pokrywamy rybę marchewką i sosem śmietanowym. Robimy kolejną warstwę (ryba, marchewka, sos). Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut.
Jak podawać?
Ja podaję z ziemniakami. Rozpuszczam kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne) i wrzucam ziemniaki. Gdy się ugotują, odstawiam do wystygnięcia. Później wykładam je na blachę i posypuję startym żółtym serem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | marcin0110 |