Składniki:
Ciasto: 0,5 kg mąki, 2 łyżki masła, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 5 g drożdży, płaska łyżka stołowa cukru, szczypta soli. Nadzienie: 30 dag bryndzy (można ewentualnie zastąpić białym pełnotłustym serem), 30 dag żółtego sera (ewentualnie 20 dag + duży wędzony oscypek), 20-30 dag szynki, 1 lub 2 jajka, 2 łyżki masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Podgrzać lekko mleko, rozpuścić w nim drożdże, cukier i sól, bardzo dokładnie mieszając. Do mąki wbić jajka i dodać roztopione w mleku drożdże. Składniki połączyć i dodać stopione masło. Całość dokładnie wyrobić. Pozostawić w misce w ciepłym miejscu na ok. 1-1,5 godz., żeby ładnie wyrosło. Nadzienie:Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bryndzę skruszyć i posiekać drobno szynkę - połączyć i dobrze wymieszać. Dodać stopione masło i dobrze wymieszać. Można doprawić wg uznania (pieprz, bazylia). Odradzam dodawanie soli ze względu na słoność składników – szczególnie jeśli dodaje się wędzonego oscypka. Po wyrośnięciu ciasta rozdzielić je na 5-6 porcji, z każdej uformować płaskie placki grubości ok. 0,5 cm. Nałożyć nadzienie na środek i pozaginać ciasto do środka, tak aby została o góry szczelina na ok. 1-2 cm średnicy. Piec w piekarniku w temp. ok. 220 st. C przez mniej więcej 15-20 min, aż ciasto nabierze ładnego zrumienionego koloru.
Jak podawać?
Można podawać z sosem pomidorowym, majonezowym, czosnkowym lub jakimś innym własnego pomysłu. Moja propozycja to sos na bazie majonezu i keczupu z dodatkiem curry (mniej więcej pół na pół majonez z keczupem). Z samym keczupem też nieźle smakuje. Smacznego :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Porcje | 5-6 |
Autor | YareK |