Składniki:
Papryka w trzech kolorach (np. czerwona, zielona i żółta) po 1 małej szt. lub połówki większych, ćwiartka małej kapusty czerwonej, średnia cebula, sól, pieprz, po jednej łyżce oliwy z oliwek i octu winnego, jedna łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w cienkie piórka, lekko solimy, dodajemy oliwę i odstawiamy na kilkanaście min (w ten sposób cebula traci swój ostry smak). Papryki kroimy w długie, cienkie paski. To samo robimy z kapustą. Dodajemy ocet, cukier i pieprz, łączymy z przygotowaną cebulą. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą. Przed podaniem przyciskamy na ok. 30 min całość talerzykiem, by surówka puściła sok. Przed podaniem jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Potrzebne przybory:
deska, ostry nóż, salaterka
Jak podawać?
Wspaniały dodatek do mięs, ryb.
Uwagi:
Smak surówki w dużej mierze zależy od tego, czy użyjemy świeżych warzyw i jak cienko jej pokroimy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | niska |
Autor | krzyś |