Składniki:
Puszka kukurydzy, 300 g sera pleśniowego lazur lub rokpol (rokpol ostrzejszy!), 400-600 g sera żółtego gouda, masdamer, edamer (lub może być pół na pół żółty zwykły i wędzony), 250 g wędliny (najlepiej dość słonej, np. baleron), makaron: 8 płatów makaronu specjalnego do lasagne (zmierzyć na sucho, jak się mieszczą w brytfance), 500 ml mleka, kilka łyżek mąki i margaryny do sosu beszamelowego, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ser żółty może być starty lub w plastrach, ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę. Tak samo baleron. Kukurydzę odsączamy. Przygotowujemy brytfankę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Makaron do lasagne (płaty) podgotowujemy przez 5 minut, ciągle mieszając, żeby się nie skleiły. Nie zapomnieć posolić wody! Przygotowujemy sos beszamelowy: najpierw roztapiamy margarynę i rozprowadzamy kilka łyżek mąki na gładką masę, dolewamy powoli mleko, solimy i pieprzymy do smaku. Po dolaniu całego mleka podgrzewamy do zgęstnienia. Nie przesadzać z mąką! Teraz kładziemy w brytfankach kolejne warstwy: makaron, ser, wędlina, kukurydza, ser pleśniowy, każdą warstwę zalewamy sosem beszamelowym. I tak powtarzamy warstwy aż do wyczerpania składników, z tym że na samej górze ma być sos beszamelowy lub ser żółty. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 200-230 stopniach.
Jak podawać?
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, krojąc na kwadratowe kawałki.
Uwagi:
Można też wykonać tę potrawę w wersji z makaronem świderki, mieszając ugotowany makaron ze wszystkimi składnikami i beszamelem. Smakuje tak samo, ale wygląda gorzej i się rozpada.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Rafal78 |