Składniki:
400 ml mleka (najlepiej 3,2%), 200 ml śmietanki 36%, 200 g pokruszonej czekolady.
Jak przyrządzić?
W garnuszku zagotować mleko i śmietankę. Wsypać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Pić gorącą.
Potrzebne przybory:
garnek, łyżka, szklanki
Uwagi:
Można użyć dowolnej czekolady. Polecam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej. Można doprawić chilli lub dosypać pokruszone orzechy włoskie albo laskowe. Dla obniżenia kaloryczności można użyć chudego mleka i nawet zastąpić śmietanę mlekiem, ale wtedy czekolada wyjdzie bardzo rzadka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ana |