Składniki:
1-1,5 kg żeberek wieprzowych, 1-2 opakowania śliwek suszonych, 1-2 cebule, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, olej lub smalec.
Jak przyrządzić?
Żeberka kroimy na porcje, nacieramy cząbrem, papryką, solą i pieprzem - zostawiamy tak na noc w lodówce pod przykryciem. Śliwki namaczamy na noc w gorącej wodzie - dajemy jej tyle, aby przekroczyła poziom śliwek o kilka centymetrów - potem ta woda będzie nam potrzebna do duszenia mięsa, więc nie oszczędzamy, bo odparuje. Następnego dnia kroimy cebulę w krążki i lekko podduszamy na oleju (w oryginalnym przepisie jest smalec, ale ja nie polecam). Dodajemy do tego żeberka i zrumieniamy je razem z cebulą na patelni. Następnie przekładamy mięso z cebulą do dużego garnka, całość zalewamy wodą ze śliwkami i dusimy do miękkości, aż mięso zacznie odstawać od kości.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | agnieszka |