Składniki:
Składniki 400 g piersi kurczaka, 250 g pieczarek, strąk czerwonej papryki, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, jajko, 3 łyżki wiórków kokosowych, ryż, sól.
Jak przyrządzić?
Mięso opłukać, pokroić na nieduże kawałki, zalać sosem sojowym, odstawić w chłodne miejsce. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Wstawić ryż do gotowania. Obie mąki wymieszać, dodać jajko i tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodać wiórki kokosowe, ewentualnie dosolić do smaku, wymieszać. Mięso osączyć z nadmiaru sosu. Osączone mięso wymieszać z przygotowanym wcześniej ciastem.Olej wlać do garnka, mocno podgrzać. Mięso smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z pieczarkami i papryką oraz ugotowanym w międzyczasie ryżem. Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Autor | Jamajka |