Składniki:
Mała puszka brzoskwiń, 3 plastry grubości 0,5 cm szynki wędzonej (nie surowej), szklanka makaronu kokardki, garść rodzynek sułtanek, kapusta pekińska 1/4 główki, 1/2 pora, mały słoik majonezu.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy i odstawiamy. Zalewamy rodzynki wrzątkiem, a nastepnie odcedzamy i odstawiamy. Kroimy szynkę w drobną kostkę (bez skóry), potem kroimy brzoskwinie w kostkę, por kroimy w drobne półtalarki i kapustę w paseczki bardzo drobne. Por i kapustę wkładamy osobno do naczynia, solimy i odstawiamy. Resztę wraz z makaronem wsypujemy do miski, na końcu dodajemy por z kapustą, całośc mieszamy z majonezem.
Jak podawać?
Sałatkę podawać zimną.
Uwagi:
Sałatka jest lekko słodkawa i chrupiąca. Nadaje się na wszelkie imprezy i uroczystości. Czekam na komentarze. Pozdrawiam!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | antig |