Składniki:
Grzyby - najlepiej podgrzybki (mogą być dowolne, np. opieńki), ocet, cebula, sól, cukier, przyprawy: liście laurowe, gorczyca, pieprz ziarnisty.
Jak przyrządzić?
Grzyby przed marynowaniem gotować w 4-5 litrach wody, dodając 2 łyżki octu, gotować 20 minut, odszumowując. Cebulę pokroić w krążki i na dużej patelni z minimalną ilością wody zeszklić (podparzyć). Zalewa: 2 szklanki wody, 2 łyżeczki płaskie soli, 4 łyżeczki cukru (łyżeczki, a nie łyżki). Całość zagotować i dodać 2 szklanki octu 10%. Przygotować liście laurowe, gorczycę i pieprz ziarnisty. Układanie w słoiku 0,25 litra: na dno krążek cebuli, 5-6 ziaren gorczycy, 2 ziarna pieprzu, szczyptę liścia laurowego, do połowy ułożyć grzyby i ponowić cebulę, gorczycę i pieprz. Łącznie na jeden słoik 0,25 litra: 15-20 ziaren gorczycy, 4 ziarna pieprzu,3-4 liście laurowe, 3 plastry (krążki) cebuli. Całość zalać zalewą i pasteryzować 5-6 minut.
Uwagi:
Jest to przepis od mojego kolegi Andrzeja B. Sprawdzony przez wiele lat.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Alfred |