Składniki:
Esencjonalny rosół z kury, biały sos (z zasmażki na maśle), dojrzałe awokado - 3-5 szt., średnia cebula, ew. krewetki lub mięso z kraba.
Jak przyrządzić?
Biały sos rozrzedzamy rosołem, do konsystencji ciut rzadszej niż oczekiwanej zupy, do gotującego się dodajemy puree z awokado i startą cebulę, zagotowujemy, mieszając. Opcjonalnie można dodać krewetki lub mięso z kraba.
Jak podawać?
Z bagietką, grzanką z ciemnego pieczywa, groszkiem ptysiowym itd.
Uwagi:
Można zupę "spolszczyć", dodając śmietanę kremówkę, nawet lekko ubitą w postaci kleksa na talerzu; można też wcisnąć ząbek czosnku lub posypać startym serem albo co tam komu przyjdzie do głowy :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Taroti |