Składniki:
0,5 kg świeżego szpinaku, vegeta, serek topiony ziołowy, śmietana, czosnek, masło, ew. wędzony łosoś, makaron jaki kto lubi, ale lepiej jakiś grubszy; penne, muszelki, kokardki.
Jak przyrządzić?
Ze szpinaku odkrawamy łodygi, myjemy i kroimy lub rwiemy na kawałki - nie za małe, bo na patelni i tak sie kurczą. Na patelni topimy dużą łyżkę masła i dodajemy zgniecione 3-4 ząbki czosnku. Nie pieczemy go, tylko po dwóch wdechach dodajemy szpinak. Kiedy się zrobi miękki, a szybko to się dzieje, dodajemy vegetę ok. 2 łyżeczek i przynajmniej łyżkę topionego serka. Kiedy to się zmiesza na jednolita masę, dodajemy łyżkę śmietany 12%. Śmietana ma nie tylko jeszcze scalić to, co na patelni, ale też wyłagadza smak, więc jeśli ktoś przyłoży vegety albo serka, to się nie martwcie! Jeżeli ktoś ma ochotę małe kawałki łososia dorzucić, to proszę bardzo. Ja czasem wrzucam kapary. Pychota!
Jak podawać?
Od razu!
Uwagi:
Szpinak można położyć na makaron albo wymieszać na patelni. Ja wolę pierwszą wersję.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | ewelinka |