Składniki:
600 g wątróbki drobiowej, 4 duże cebule, 4 duże ząbki czosnku, 150 g rodzynek, 60 g płatków migdałów (mogą być paski), olej, łyżeczka vegety, sól, pieprz, cynamon.
Jak przyrządzić?
Cebule pokroić w piórka, czosnek pokroić na dość duże kawałki, połączyć i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodając łyżeczkę vegety. Osobno usmażyć na gorącym oleju wątróbkę, wcześniej oczyszczoną z żyłek i umytą (bez przypraw).Wszystko razem połączyć, dodać rodzynki, migdały, przyprawić solą, pieprzem i cynamonem do smaku. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min (na małym ogniu), mieszając od czasu do czasu.
Jak podawać?
Wyśmienicie smakuje w standardowym zestawie z ogórkiem kiszonym i ziemniakami. Smacznego!
Uwagi:
Wątróbkę przed wrzuceniem na gorący olej dokładnie odsączyć na cedzaku, unikniemy w ten sposób pryskania gorącego oleju. Wszelkie soki uzyskane podczas gotowania (przy zeszkleniu cebuli czy podczas smażenia wątróbki) połączyć z pozostałymi składnikami na ostatnim etapie.Cynamonu dodać wg uznania, ale nie należy żałować, bo nadaje specyficzny smak. Podobnie z migdałami i rodzynkami...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | piniuminiu |