Wątróbka po żydowsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

600 g wątróbki drobiowej, 4 duże cebule, 4 duże ząbki czosnku, 150 g rodzynek, 60 g płatków migdałów (mogą być paski), olej, łyżeczka vegety, sól, pieprz, cynamon.

Jak przyrządzić?

Cebule pokroić w piórka, czosnek pokroić na dość duże kawałki, połączyć i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodając łyżeczkę vegety. Osobno usmażyć na gorącym oleju wątróbkę, wcześniej oczyszczoną z żyłek i umytą (bez przypraw).Wszystko razem połączyć, dodać rodzynki, migdały, przyprawić solą, pieprzem i cynamonem do smaku. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min (na małym ogniu), mieszając od czasu do czasu.

Jak podawać?

Wyśmienicie smakuje w standardowym zestawie z ogórkiem kiszonym i ziemniakami. Smacznego!

Uwagi:

Wątróbkę przed wrzuceniem na gorący olej dokładnie odsączyć na cedzaku, unikniemy w ten sposób pryskania gorącego oleju. Wszelkie soki uzyskane podczas gotowania (przy zeszkleniu cebuli czy podczas smażenia wątróbki) połączyć z pozostałymi składnikami na ostatnim etapie.Cynamonu dodać wg uznania, ale nie należy żałować, bo nadaje specyficzny smak. Podobnie z migdałami i rodzynkami...

5.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt14 zł
Autorpiniuminiu

Wątróbka po żydowsku: Podobne przepisy

Wątróbka po żydowsku: wypróbuj również

Wątróbka z pieczarkami

... Dzisiaj przepis na wszystkich, którzy uwielbiają wątróbkę. Aby była smaczna trzeba ją odpowiednio przygotować, dodatki także są bardzo istotne. Wątróbka z pieczarkami to doskonałe połączenie. Możecie zapomnieć o tym gumowatym daniu z ...

dawno temu

Śledzie po żydowsku

... Jednym z wielu czynników, który przez stulecia miał ogromny wpływ na kuchnię polską jest żydowska tradycja kulinarna. Specyfika relacji polsko-żydowskich nie zawsze jednak pozwalała mówić ... o bezpośrednim i długotrwałym powiązaniu tych kultur. ...

dawno temu

Wątróbka w sosie piwnym - sposób na pyszny obiad

... Wątróbka – brzmi dobrze, piwo – jeszcze lepiej, a gdy połączyły te dwa składniki powstanie prawdziwe pyszny obiad – wątróbka w sosie piwnym. Jej przygotowanie trwa dobrą chwilę, ale warto czekać i się starać. To danie, to ogromna dawka żelaza i ...

dawno temu

Pieczona karkówka po żydowsku

... i pokroić w plastry. Dopraw mięso pieprzem, solą i majerankiem, a następnie obtocz w mące. Przysmaż karkówkę na oleju, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Krok 2 Karkówka po żydowsku jest pełna warzyw ... nie będziesz miała najmniejszych ...

dawno temu

To może doprowadzić do poważnych wad rozwojowych płodu!

... i słodycze. Niewskazana w ciąży jest również wątróbka, jeszcze do niedawną uznawana za bardzo zdrową i polecaną kobietom w ciąży. Wątróbka zawiera zbyt dużo witaminy A, która w nadmiarze jest toksyczna ... . Jej nadmiar może gromadzić się w ...

dawno temu

"Odpływający ogród", Ida Fink

... To dzięki pisarce i wyłącznie dzięki niej, co dzień od wielu lat, zmartwychwstaje żydowski piekarz zamordowany w beczce, mała dziewczynka rozstrzelana na oczach rodziców przez żołnierza SS ... , szesnastoletnia kruczowłosa piękność, czekająca ...

dawno temu

Falafel rodem z Izraela

... Tradycyjna kuchnia żydowska niejedno ma imię. Łączy ona wiele elementów charakterystycznych dla innych kuchni, np. śródziemnomorskiej, tureckiej, arabskiej i Dalekiego Wschodu. Ze względu na panującą ... po żydowsku, pulpety rybne, śliwowica, ...

dawno temu

Cała prawda o jajkach, czyli jak to jest z tym cholesterolem?

... Powszechnie uważa się, że jajka, wątróbka i kawior „naładowane” są cholesterolem. Czy ryzykowne jest jedzenie takich pokarmów? Ile można zjeść jajek w ciągu tygodnia, żeby było „zdrowo”? To dość istotna informacja dla smakoszy jajecznicy, ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... Foie gras inaczej pasztet strasburski jest przyrządzany ze stłuszczonych wątróbek gęsich i kaczych. Jest to tradycyjne danie świąteczne kuchni francuskiej i jednocześnie jedna z najdroższych potraw ... Foie gras - co to za danie? Już 4500 lat ...

dawno temu

„Baronowa jazzu”, Hannah Rothschild

... Rothschildowie i jazz? Stara żydowska rodzina interesowała się muzyką gett amerykańskich metropolii? Odpowiedź brzmi: tak! A wszystko to za sprawą niepokornej Pannonici Rothschild – kobiety, która przełamywała wszelkie konwenanse, doprowadzając ...

dawno temu

„Poważny człowiek”, Ethan Coen, Joel Coen

... w niewielkiej żydowskiej wspólnocie na przedmieściach amerykańskiego Środkowego Zachodu w końcu lat 60. Jak większość filmów braci, ten jest dziełem dopieszczonym formalnie, dbałym inscenizacyjnie i wybitnie precyzyjnym w swej konstrukcji. A ...

dawno temu

„Badenheim 1939”, Aharon Appelfeld

... oszczędnym, o swoistym, poetyckim klimacie, akcentującym bezruch czasu. W tle wydarzeń wyczuwalna jest atmosfera szabatu, żydowskiego święta antycypującego życie wieczne. Wytwarza ją przymusowa bezczynność i perspektywa wolnego czasu. ... . Jest ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi ... proporcje. Składniki, które potrzebne nam będą ...

dawno temu

„Moja jedna jedyna miłość”, Gilad Atzmon

... Miłość, seks, jazz i Mossad – takiego zestawienia mogli się spodziewać miłośnicy Bonda. Żydowskiemu muzykowi, pisarzowi i działaczowi politycznemu, udało się stworzyć powieść szpiegowską ... Miłość, seks, jazz i Mossad – takiego zestawienia ...

dawno temu

"Opowieści środkowoeuropejskie", Lawrence Weschler

... się przypadkowy. Pierwszym, najbardziej oczywistym kryterium jest żydowskie pochodzenie, będące udziałem czworga z piątki opisanych. Na to nakłada się problem holocaustu, zagłady jako traumy i żydostwa jako próby tożsamości. ... oczywistym jest ...

dawno temu

Ta dieta złagodzi dolegliwości menstruacyjne

... , senność, duszność, przyspieszenie tętna, bóle głowy. Żelazo można uzupełnić jedząc mięso, wątróbkę, ryby, drób, żółtka jajek, buraki, brukselkę, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, suszone owoce. ... , senność, duszność, przyspieszenie tętna, ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... z gęsi, krupnik na gęsinie, czy przejęte z kuchni żydowskiej gęsie pipki to chyba najpopularniejsze potrawy z gęsi w kuchni staropolskiej. ... z otłuszczonych wątróbek gęsi czy pierśniki, czyli wędzone na zimno i na ciepło piersi z gęsi. 36Na co ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... przygotować samodzielnie i skazani jesteśmy na to, aż po raz kolejny ktoś przygotuje nam ulubione pierogi ruskie, kluski śląskie albo śledzia po żydowsku. Czas przerwać uzależnienie ...

dawno temu

Łosoś z serem

... Z biegiem czasu nasze kulinarne upodobania ulegają zmianie, o czym doskonale zdajemy sobie sprawę, gdy ogarnia nas dziwna ochota na spróbowanie śledzi po żydowsku bądź też nie możemy się oprzeć ...

dawno temu

Powiązane Tematy