Składniki:
Kurczak (najlepsze są porcje udźca), 2 szkl. ryżu, 4 szkl. wody (ja daję trochę więcej), paczka mrożonek Hortex (kalafior, marchewka, groszek, brukselka, dokładam więcej marchewki - te mini).
Jak przyrządzić?
Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego zalać wodą i posolić do smaku. Na ryż wyłożyć mrożone warzywa - ja dodaję jeszcze marchewkę, bo w mrożonkach pakowanych jest jej mało, a czasami kalafior, żeby było więcej warzyw. Porcje kurczaka przyprawić np. vegetą i złocistą przyprawą do kurczaka i usmażyć. Usmażone porcje ułożyć na warzywach, na kurczaka położyć trochę masła, przykryć i piec w piekarniku w temp. 180 st. ok. 90 min, może troszkę więcej. Tak żeby kurczak był miękki. Jest mało pracochłonne, a b. dobre. Ryż po upieczeniu najlepiej nakładać łyżką do lodów razem z warzywkami, bo się połączą podczas pieczenia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Autor | ala-z |