Składniki:
1 kg udźca z indyka, 0,5 kg pieczarek, marchew, pietruszka, 2 serki topione śmietankowe lub kremowe, natka pietruszki, jajko, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Z kostki indyka ugotować rosół i przelać sam rosół bez dodatków do naczynia, w którym będziemy gotować zupę. Pieczarki poddusić z cebulą, warzywa zetrzeć na tarce i z pieczarkami dodać do rosołu. Mięso surowe (z udźca lub filet) przekręcić przez maszynkę, dodać 1 jajko, sól, pieprz i wyrobić. Formować małe kulki (trochę przy tym zabawy) i wrzucać na lekko gotującą się zupę. Podgotować do miękkości kulek, dodać serki (ja do serków dodaję trochę zupy i rozbijam mikserem na jednolitą masę) i zagotowć. Podawać z natką pietruszki.
Uwagi:
W przepisie, który dostałam, jest udziec z indyka. Ja robiłam normalny rosół z kurczaka, a na kulki brałam filet z indyka. Kulki są delikatniejsze i jaśniejsze.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Autor | ala-z |