Składniki:
Filet z kurczaka (podwójny), marchewka, 3-4 łyżki majonezu (Winiary), olej, łyżeczka masła, przyprawa vegeta lub kucharek.
Jak przyrządzić?
Filety przekroić na pół (4 kotlety, a można na mniejsze według uznania), lekko rozbić, ale naprawdę delikatnie, ponieważ mają być troskę grubsze. Posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie obsmażyć na oleju z dodatkiem masła. Obmażone włożyć do naczynia żaroodpornego. Na filety zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchewkę, tak żeby przykryła filety, i na marchewce rozsmarować majonez (będzie ciężko, ale i tak się rozpuści, chodzi o tłuszcz). Przykryć i wstawić do piekarnika na 35-40 min. Naprawdę są pyszne, polecam.
Jak podawać?
Najlepiej smakują z ziemniakami pieczonymi i duszoną marchewką.
Uwagi:
Filetów można dać więcej, zależy, dla ilu osób szykujecie obiad, pozostałe składniki nie ulegną większej zmianie, a marchewka ma tylko przykryć kurczaka.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Autor | ala-z |